úterý 19. prosince 2017

Cukroví s láskou

Letos jsem se překonala a nachystali jsme 8 druhů cukroví.
 Každý rok peču svoje stálice - perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky. 
A každý rok přidám nějakou novinku - letos tmavé ořechy, brabantské dortíčky, citronové sušenky, kokosová srdíčka a nepečené mandlové myšky.


Pro každého něco - Nelinka má ráda linecké, Fíla ořechy (vždy ty babiččiny vyjídá), manžel kokosky a já vanilkové rohlíčky, bez kterých by to prostě nebylo ono. 
Letos jsem zjistila, že peču podobné druhy jako moje mamka.
Sice podle jiných receptů, ale léty prověřená klasika už se mi prostě dostala pod kůži.
Asi stárnu a vracím se k již osvědčenému.


Cukroví peču klasické - z hladké bílé mouky, z nezdravého bílého cukru, z másla. Ale pěču ho s láskou a radostí. A tak si myslím, že nemůže nikomu uškodit.


Nechválím se často, ale letos musím, letos se to cukroví totiž obzvláště povedlo, je křehké, nadýchané, na jazyku se jen rozpouští. Povedlo se všechno.

Základem úspěchu je: 
1) použít do těsta především máslo (případně 3:1 - máslo:rostlinný tuk)
2) použít do těsta domácí vajíčka
3) nechat těsto odležet v ledničce, klidně i několik dní 
4) zapojit do pečení, slepování a zdobení děti
5) péci, jak už jsem psala, s láskou a péčí.



Každoročně "vyhrávám" nepsanou rodinnou soutěž o nejlepší vanilkové rohlíčky. Ty jsou prostě jako sen.
A tak se podělím o recept: 

420g hladké mouky, 310g másla, 180g mletých vlašských ořechů, 150g krupicového cukru, 2 žloutky, vanilinový cukr a moučkový cukr na obalení. 

Smícháním všech přísad zaděláme těsto, které necháme alespoň den v ledničce odležet. Pak vyválíme váleček, z něhož odkrajujeme stejné kousky a tvarujeme rohlíčky (ne moc špičaté). Pečeme pomalu v předehřáté troubě. Vlažné pak obalujeme ve směsi moučkového a vanilinového cukru.  


Nepečené myšky z mandlového těsta si uplácaly děti samy. 
Těsto je jako modelína. 

150g mandlí zbavených slupky, 150g moučkového cukru, 1 bílek, kuličky celého pepře (na oči), párátka (na ocásek), plátky mandlí (na ouška). 

Mandle najemno nastrouháme (nebo nameleme), moučkový cukr přesejeme přes sítko, aby se nedělaly hrudky, bílek přidáváme po částech (někdy není potřeba celý). Těsto musí být vláčné. Tvarujeme tělíčka myšek a dozdobíme.  
 




Aby se mi cukroví někam "nerozuteklo" a všechny druhy zbyly i na ty, kterým chci dát ochutnat, nachystala jsem si už krabičky (i s víčkem).  
Ty raději schovám na bezpečné místo. 
A ostatní už dám "k dispozici", dokud je na něj chuť. 


Krabičky jsem dozdobila kolečkem s razítkem od Aladina a usušenou hvězdičkou z kůry pomeranče. 
Jako řekla bych, že to vypadá vážně pěkně :) 


Cukroví k Vánocům patří, tak si ho užijme :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velmi ráda si přečtu vaše komentáře. Děkuji :)

Z Valečova na Krásnou vyhlídku

Toho červencového dne bylo vedro k zalknutí. Zpocená jsem byla už od božího rána. Vzduch se nehýbal, jen se tak tetelil a všude bylo sucho, ...