sobota 15. dubna 2017

Velikonoční hlavička

Velikonoční hlavičku peče pravidelně maminka mého muže.
Většinou ji také dělá i jako nádivku k pečené drůbeži. 
Já ji letos v rámci oživování velikonočních tradic zkusila poprvé :)


Velikonoční hlavička se pekla na Bílou sobotu
a mělo to být jakési "přechodové" jídlo mezi přísným půstem na Velký pátek 
a slavnostním jídlem na Boží hod velikonoční v neděli.
Hlavičku můžete jíst teplou, ale i studenou. 
Hospodyňky ji připravovali dopředu, aby bylo jídlo hned po návratu z kostela. 

Peče se v bábovkové formě, protože by měla symbolizovat Kristovu trnovou korunu. 


  
Základ hlavičky tvoří:
veka nebo housky (ne úplně čerstvé),
mléko,
nakrájené uzené maso (já použila anglickou slaninu),
kopřivy, čerstvá špenát, pažitka, cibulová nať nebo cokoli dalšího zeleného,
nastrouhaný muškátový oříšek, pepř,
vejce (použila jsem 5 celých vajec)
vaječné bílky (cca 3).


 Housky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, aby se pěkně vpilo do housky,
 uzené na drobno, 
zelené lístky na drobno, 
vše smícháme s vajíčky a muškátovým oříškem (někdo přidává i česnek).
Ušleháme bílky, které pak opatrně vmícháme do směsi. 
Vše nalijeme na vymazané bábovkové formy 
a pečeme na cca 190 - 200 stupňů asi 45 minut. 


Hlavičku si pochvalovala celá rodina,
 takže tímto máme nové tradiční velikonoční jídlo :)



Žádné komentáře:

Okomentovat

Velmi ráda si přečtu vaše komentáře. Děkuji :)

Z Valečova na Krásnou vyhlídku

Toho červencového dne bylo vedro k zalknutí. Zpocená jsem byla už od božího rána. Vzduch se nehýbal, jen se tak tetelil a všude bylo sucho, ...