neděle 18. září 2016

Švestková

Budu muset přeskočit měsíc, ač se toho v srpnu a na začátku září tolik událo.
Jenže.... dělo se toho tolik, že na blog nebyl čas. 
Tak snad se ještě trocha času najde a vše to nějak dopíšu :)

Teď je aktuální švestková sklizeň. 
Horké sluníčko posledních dní vybarvilo švestky do překrásné modré a dalo jim plnou sladkou chuť. 

 Několik odpolední jsme věnovali švestkám. 
Trhali, zavařovali, míchali, zamrazovali, sušili...
Vozila jsem do práce kolegyním, vnucovala kamarádkám...
Je jich tolik, že když zpracuju kilo, ani se to na stromě nepozná. 
A že těch obsypaných stromů máme!

Největší lahůdkou, kterou jsem objevila až letos, je ale švestkové čatní. 
Dá se dělat na různý způsob, různě ochucené. 

Já mám nakonec dvě varianty - první, pikantní, je dle inspirace z internetu, druhá, více sladká, je již dle vlastního receptu :)

Tak kdybyste chtěli vyzkoušet pikantní
1,5 kg švestek
300g třtinového cukru
1 lžička mletého zázvoru
3 stroužky česneku (máme česnek rádi, tak jsem dala víc)
10 utlučených hřebíčků
2 lžičky mleté skořice
2 lžičky soli
2 lžíce utlučených hořčičných semínek
1/4 strouhaného muškátového oříšku
1/2 hrnku čeveného vinného octa
1/2 hrnku červeného vína
může (já nedala) být i jedna feferonka

A moje sladká varianta
1,5 kg švestek
2 velké cibule, nadrobno nakrájené
asi 10 ne úplně zralých rajčat, nadrobno nakrájených
300g třtinového cukru
1 lžička skořice
10 utlučených hřebíčků
2 lžičky soli
1/4 strouhaného muškátového oříšku


Čatní se hodí jako omáčka k masu i k rýži, jako dip ke grilovaným uzeninám... 
A protože máme i velkou úrodu dýní a cuket, pustím se ještě do dalších druhů!

Hezkou, úrodnou neděli :)

1 komentář:

Velmi ráda si přečtu vaše komentáře. Děkuji :)

Valečov

Nedělní procházka na hradě Valečov u obce Boseň . Skalní hrad a valečovské světničky, to je něco pro všechny děti, které mají rády přírodní...